O NAS

S pridelavo jagod se ukvarjamo od leta 1996. V teh letih naš glavni cilj ni bil kako pridelati čim več jagod, ampak smo iskali odgovor na vprašanje, kako pridelati bolj zdrave, bolj okusne in čim boljše jagode.

Naš nasad se nahaja v Zrkovcih, v neposredni bližini Maribora, jagode pa gojimo v plastenjakih. Pridelava jagod v plastenjakih ima kar nekaj prednosti pred pridelavo na prostem. Jagode niso v tako veliki meri izpostavljene vremenskim spremembam, dozorijo prej, …, najpomembnejša prednost pa je ta, da niso tako izpostavljene možnosti okužb z boleznimi. Že pred leti smo pričeli s poskusi, da bi ugotovili, ali je jagode možno pridelati brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev, ki jih običajno uporabljajo za zaščito pred najnevarnejšo boleznijo jagod v času dozorevanja plodov - sivo plesnijo. Naši poskusi so pokazali, da je to možno. Tako danes ne uporabljamo nobenih sredstev za zaščito pred to boleznijo.

Vendar neuporaba teh sredstev ni možna brez nekaterih drugih ukrepov, ki smo jih uvedli v našem nasadu. Zaradi večje zračnosti v plastenjakih smo zmanjšali dolžino tunelov in povečali prostor med posameznimi sklopi tunelov. Prav tako smo odstranili vrata na plastenjakih. Zmanjšali smo namakanje jagod in na minimum reducirali gnojenje z dušikom. Tudi sorte, ki jih gojimo v našem sadovnjaku, niso sorte, ki jih gojijo v nekaterih nasadih – tiste so namenjene temu, da je pridelek čim višji in da lahko jagode v trgovini čakajo nekaj dni. Sorte, ki jih gojimo, so sorte, ki imajo manjši, a kakovostnejši pridelek. Če tu upoštevamo še to, da plodovi prejmejo manj vode in manj dušika, dobimo plodove, ki so najvišje kakovosti.

V pridelavi jagod je običajna tudi uporaba herbicidov (sredstev za uničevanje plevelov). Tu se največkrat uporabljajo sredstva na osnovi Glifosatov. Ta sredstva niso prijazna do nas in okolja. Zato smo se pred leti odločili, da jih v naših nasadih ne bomo uporabljali. Med grebeni, kjer rastejo jagode, smo tako položili vrtnarsko folijo in s tem popolnoma preprečili rast plevelov. Zato se v naših nasadih tudi herbicidi več ne uporabljajo. Plodove pobiramo vsak dan zgodaj zjutraj. Pobiramo samo plodove, ki so primerno zreli. Takšni plodovi so primerni za uživanje v istem dnevu. Naših plodov (ki jih ne zaščitimo s fitofarmacevtskimi sredstvi proti sivi plesni - za razliko od plodov iz večine drugih nasadov jagod), ne moremo hraniti več dni. Pojejte jih isti dan – takšni so najboljši.